Instagram @sarkkuk

Instagram bloglovin photo box-32_zpsq2otsdvh.png  photo blogger_zpsmvnu0kem.png Google+

lauantai 16. kesäkuuta 2018

Liikuntani raskauden aikana

Nyt kun synnytyksestä alkaa olla takana päin pian kolme kuukautta, on hyvä muistella menneitä ja tässä tapauksessa omaa kuntoiluani raskauden aikana.Olen törmännyt yhä tänäkin päivänä "hieman" vanhentuneisiin käsityksiin siitä, ettei liikuntaa voisi harrastaa  (ääritapauksissa jopa ollenkaan) raskauden aikana. Totta on, että jos raskaus on riskiraskaus tai jos ilmenee esimerkiksi ennenaikaisia supistuksia tai muita komplikaatioita, on omaa liikkumistaan varmasti syytä rajoittaa, pahimmassa tapauksessa osa joutuu jopa lääkärin määräämään vuodelepoon. Mutta jos raskaus etenee normaalisti ja oma vointi on hyvä, ei ole mitään syytä sille, että omaa liikkumista ja kuntoilua olisi syytä rajoittaa. Melkeinpä päin vastoin. Liikunnalla raskauden aikana on monia terveysvaikutuksia, kunhan muistaa liikkuessakin terveen järjen käytön.
Hyvä ohjenuora, jonka olen kuullut, on se, että raskauden aikana syödä pitäisi yhden ja liikkua kahden edestä! Tietysti sen oman kuntotason mukaan, eli ei ole suositeltavaa aloittaa mitään uutta raskasta lajia tai tavoitella mitään huippusuorituksia varsinkaan raskauden puolivälin jälkeen. Loppuraskaudesta taas on syytä liikkua hieman kevennellen. Nämä asiat kun pitää mielessä, niin liikunnan ja kuntoilun harrastamista voi jatkaa myös raskauden aikana. Myös uuden liikuntaharrastuksen voi aloittaa, jos ei ole ennen liikkunut. Ensimmäisen raskauteni aikana itse aloin mm. zumbaamaan, uimaan ja käymään erilaisissa oman kehon painoon perustuvissa jumpissa.Itse jatkoin liikunnan harrastamista alkupahoinvoinnin jälkeen ihan normaalisti sillä erotuksella, että meni pitkään, että saatoin alkaa taas juoksemaan. Liikuntaa kannattaakin harrastaa ihan omien tuntemusten mukaan. Jos jokin asia ei tunnu hyvältä tai tekee kipeää, niin ei kannata väkisin edes yrittää.Siinä vaiheessa viime kesänä, kun huomasin olevani raskaana, olin käynyt BodyPumpissa jo yli puolen vuoden ajan ja treenannut PT:n ohjauksessa useamman kuukauden. PT:n treenejä ehti olla vielä muutama ihan alkuraskauden aikana, mutta sitten jatkoin itsenäisesti salilla ja ryhmäliikuntatunneilla. Noin ensimmäisen kolmanneksen ajan jatkoin salilla ihan normaalisti. Toisella kolmanneksella eli noin 25.-27. viikoilla aloin tiputtelemaan BodyPumpissa hiukan painoja.
Jaksoin käydä salilla vielä viimeisen kolmanneksenkin aikana. Tässä vaiheessa kannattaa tutkailla niitä omia tuntemuksia ja jos on esimerkiksi ennenaikaisia supistuksia, niin ei todellakaan kannata riskeerata mitään. Itse olin onnekkaassa asemassa sen suhteen, että minkäänlaisia supistuksia ei kuulunut vielä tässä vaiheessa ja muutenkin olo oli hyvä. Kun muisti kuunnella ohjaajaa ja teki liikkeet oikeaoppisesti, niin tangolla treenatessa ei ollut mitään ongelmaa. Kuitenkin liikuntaa tässä vaiheessa kannattaa keventää, sillä nivelet löystyvät ja esimerkiksi vatsalihakset erkaantuvat eli jos ei halua pysyviä vaurioita, kannattaa pahimmat rutistelut ja ponnistelut unohtaa tässä vaiheessa.Vatsalihasliikkeiden kohdalla tein sarjat kevyesti vältellen suoria vatsalihasliikkeitä. Liikkuessa myös hengästyy helpommin, kun kohtu painaa keuhkoja ja verimäärä on muutenkin suurempi ja sydän joutuu pumppaamaan verta enemmän, mitä normaalisti.Omalla kohdallani juoksut piti lopulta  jättää pois noin 30. raskausviikon kohdalla, kun liitoskivut oli jo sen verran mojovat, että pienetkin tärinät tuntui ja jomotti. Pumpissa kävin aina 34 viikolle saakka ja olojen puolesta olisin käynyt enemmänkin, mutta kun jatkoin vielä loppumetreillä työharjoittelua, niin aikataulut ja väsymys tuli tässä vaiheessa vastaan. Loppuraskaudesta kiloja kertyikin sitten taas enemmän, kun ei ollut säännöllistä liikuntaa tukena. Harmitti kyllä oma liikkumattomuus, esim. ensimmäisessä raskaudessa kävin salilla vielä kaksi päivää ennen synnytystä. Mutta ylipäänsä olen tyytyväinen, että raskaus sujui hyvin ja pystyi liikkumaan.


Virallisia liikuntasuosituksia raskauden aikana kannattaa katsoa esim. Terveyskirjastosta ja Käypä Hoito -liikuntasuosituksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi!