Instagram @sarkkuk

lauantai 14. maaliskuuta 2020

Cancel everything

Parin viime päivän tapahtumat ja varsinkin eilinen kuulostaa kuin jostakin B-luokan kauhuelokuvasta. Virus, joka julistettiin pandemiaksi, valtasi lopulta tämän Peräpohjolankin ja sai aivan valtion tasolta ohjeistuksen, jonka mukaan perutaan kaikki ylimääräinen liikkuminen ja toiminta. Kaupoissa on ollut aivan maailmanlopun meininki, kun sieltä on hamstrattu kotiin vessapaperia ja säilykkeitä monen kuukauden tarpeiksi.



Hassuinta tässä on, että pari viikkoa sitten asialle vielä naureskeltiin, eihän tämä tule koskettamaan Suomea millään lailla - tavallinen flunssa. Nyt samat ihmiset hamstraavat kaupoista käsidesiä, suunenäsuojuksia ja kuivatarpeita. Silti pieni osa ihmisistä aikoo vielä uhmata viranomaissuosituksia ja matkustaa ulkomaille sinne, missä tiedetään virusta erityisesti esiintyvän - sitähän esiintyy nyt oikeastaan kaikkialla.

Osa suhtautuu virukseen ja karanteeneihin huvittuneena. Eihän parin viikon karanteeni nyt mitään, ylimääräinen loma, josta parhaimmillaan maksetaan vielä ansiopäivärahaa, jos joutuu olemaan poissa töistä. Ihan hyvin voi päiväkodit ja koulut sulkea pariksi viikoksi ja lapset tehdä kotona kotitehtäviä sinä aikana. Samaan aikaan kuitenkin unohdetaan, että yhteiskunta ei pyöri vain heidän varassaan, jotka tekevät toimistotöitä. Kuka istuu kaupan kassalla, kuka hoitaa sairastuneet sairaalassa, kuka vartioi yleistä järjestystä kaduilla jos kaikki toiminta suljetaan? Heikki Valkama ehti jo aiheesta kirjoittamaan: yli puolentoista miljoonan suomalaisen on käytävä töissä huolimatta siitä, mikä virus maailmalla jylläisi. https://yle.fi/uutiset/3-11251506?utm_source=facebook&utm_campaign=yleuutiset&utm_medium=social&fbclid=IwAR0rhhuXpPYlLeN1mFAfgwMm8yUwFFa-T83ucbGELcOhs3x2jTVGkUUInv4

Tietysti kaikki riskiryhmiin kuuluvat ovat kaikista herkimmässä asemassa. Varsinkin, kun virus mitä ilmeisemmin tartuttaa jo oireettomana, on varotoimenpiteet tietysti perusteltuja. Sairaaloiden varautuminen tautiryppääseen on jo täydessä käynnissä. Kuitenkin, jos perusterveet ihmiset kuvittelevat käyttävänsä kahdessa viikossa kahden kuukauden edestä vessapaperia tai etteivät tuona aikana syö muuta kuin hernekeittoa, menee mielestäni touhu jo vähän liiallisuuksiin. Hyvä käsihygienia ja flunssaoireisena julkisten paikkojen välttäminen ovat hyviä keinoja ennaltaehkäistä viruksen leviämistä, joka jokaisen tulisi tehdä. Samoin tarkennetut suositukset matkustusohjeisiin ja ulkomailta töihin paluuseen ovat mielestäni täysin perusteltuja, sillä näinhän juuri virus lähti alunperinkin leviämään ympäri maapalloa - matkailijoiden välityksellä.



Itse vielä viime syksynä haaveilin, että olisin helmi-maaliskuussa loikoillut jossakin aurinkotuolissa, mutta nyt näiden viime aikaisten tapahtumien valossa lieneekin onni potkaissut, ettei matkaa tullut kuitenkaan suunniteltua haaveita pidemmälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi!