Instagram @sarkkuk

lauantai 7. maaliskuuta 2020

Kielivalinta

Jouduin ihan ensimmäisen koululaista koskevaa valinnan eteen. Kyllä vain, minun pieni vauva aloittaa syksyllä jo koulun! Sitä varten on eskarilaisten vanhempia alettu vastuuttamaan jo hyvissä ajoin eri tehtäviin. Ensimmäiseksi piti päivittää lapsen perustiedot ja siinä samalla tehdä päätös siitä, millaista uskonnonopetusta lapsi tulee saamaan.



Kuinkahan paljon vanhemmat yhdessä pohtivat näitä asioita? Ei niinkään perustietoja, vaan esimerkiksi uskonnonopetuksen järjestämistä. Meneekö suurin osa lapsista edelleenkin tavan mukaan evankelisluterilaisen opetuksen mukaiseen uskonnon ryhmään, vai valitseeko jo iso osa vanhemmista uskontokuntaan kuulumattomille elämänkatsomustiedon? Kaikille eri uskonnon tunnustajillekaan ei taida löytyä oman uskonnon mukaista opetusta, koska ryhmään tarvitsisi useamman oppilaan. Aika heikosti näistä asioista löytyi asiallista tietoa, kun yritin internetin ihmemaasta sitä etsiä.

Toinen iso päätös oli tehtävä kielen opiskelun suhteen. Ensi vuonna koulunsa aloittaville A1 -kieli kun aloitetaan jo ekaluokalla. Vaihtoehtoja ei ollut mitenkään liikaa - englanti, ruotsi ja saksa - mutta silti aiheutti harmaita hiuksia. Tottahan toki olin ensin englannin kannalla. Mutta kun tytöltä itseltään kysyin, hän halusi oppia ruotsia. "Pystyn sitten puhumaan serkkuni kanssa." Lisätietoa miettimiseen sain, kun osallistuimme kaupungin järjestämään kieli-iltaan. Siellä painotettiin, ettei ehkä englanti olisikaan nykylapsille järkevin A1-kieli, kun sitä lapset oppii sujuvasti jo muualtakin.


Ainakin Oulussa oli tarjolla monipuolinen valikoima muita kieliä sitten B-kielten opiskeluun. Kuitenkin kansainvälistyvässä maailmassa minua jäi surettamaan se, että kuitenkin monen suuremman kielialueen kieli ei valikoimiin kuulu. Varsinkin kielten eurooppasentrisyys jäi päällimmäisenä mieleen. Päteviä kieltenopettajia löytyisi varmasti muillekin kansainvälisille kielille, joita tulee tarvitsemaan tulevaisuudessa varmasti yhtä suurella todennäköisyydellä, kuin englantia, puhumattakaan ruotsista. Ymmärrän, että kyseessä on varmasti resurssiasia. Ehkä meidän pitää siis tyytyä tähän valikoimaan ja mahdollisesti tarkkailla opistojen kielikursseja, jos haluamme oppia lapsille muita tärkeitä kieliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi!