Instagram @sarkkuk

torstai 27. maaliskuuta 2014

Seitsemän euron tähden

Mukavia uutisia taas on tullut telkkarista tässä puolella korvalla kuunnellessa. Juustohöylällä taas leikattiin ihmisiltä tuet pois. Jos jotain positiivista asiasta etsii, niin kaikki kärsii. (Paitsi poliitikot, kyllä sieltä limusiinin sisältä on hyvä huudella, jos kuukausipalkka lähentelee viisnumeroista summaa ja "sattumalta" palkkoja päätettiin heidän osaltaan korottaa parikymppiä kuussa...)



Lapsilisiä leikataan 7 %. Tämä tarkoittaa noin 6-8 euron menetystä kuukaudessa per lapsi. Käytönnössä tämä tarkoittaa säästöä esimerkiksi seuraavista asioista:

- Äiti ei saa käyttää kuukauteen kahvissa maitoa

TAI 

- Isi joutuu kärvistelemään kerran kuukaudessa yhden päivän ilman tupakkaa ja iltakaljojaan

TAI

- Puhelin kiinni kuukaudeksi

TAI

- Kuukauteen emme käy saunassa

TAI

- Jätetään kilon verran karkkia ostamatta (minulla tämä tarkoittaa sitä viikonloppuannosta ;P onneksi ei ihan)



Vuositasolla summa on noin 80 euroa per lapsi. Tämä tarkoittaa käytännössä:

- Olemme kaksi kuukautta ilman sähköä

TAI

- Emme syö kokonaiseen viikkoon ruokaa

TAI

- Olemme ilman nettiä kolme kuukautta

TAI

- Äiti ei käy salilla 1,5 kuukauteen



Ja niin edelleen. Äkkiseltään seitsemän euroa ei kuulosta paljolta. Joillekkin muutamasta eurosta valittaminen saattaa tuntua typerältä, mutta vanha sananlasku sanoo, että pennissä on markan alku. Varsinkin, jos joutuu jo säästämään aivan kaikessa, missä vaan voi. 


Nuo lisäeurot voi toki säästää muun muassa jollakin yllä kuvailemistani tavoista, mutta mistä listan asioista olisit itse valmis luopumaan? (Tiiän kyllä ite mistä ne säästäisin, mutta tämä ei kuulemma tule kyseeseen. Aikuisten oikeasti on mulla kuukausittain jäänyt rahaa säästöön, mutta nyt sitä säästöä siis jää vähemmän).




Joku fiksu sen jossakin ehti kuitenkin jo sanomaan, että mieluusti kustantaa kuukaudessa tämän summan, jos se raha vaan menee johonkin hyödylliseen, kuten palveluihin. Että jatkossa käytän kyllä mielelläni ilmaista/edullista neuvolaa, lääkäriä jne., jos nuo rahat vaan ohjattaisiin tämänlaiseen toimintaan. Aina voi miettiä sitä, että muualla maailmassa asiat on kuitenkin huonommin, meillä sentään on olemassa kaikki, mitä tarvitaan.

10 kommenttia:

  1. Mie en ihan rehellisesti sanottuna ymmärrä, miksi ihmiset valittaa tuon 7% tähden. Se eikuiten ole kuin 7%. Meidn perheellä se tekee 26€ Vähemmän lapsilisää kuukaudessa. Eihän sillä saa edes kertaa kaupassa käytyä. Ainakaan tälle porukalle.
    Ymmärrän mke toisaalta sen, ettei jo saavutettuja etuja pitäis pois ottaa, että se suurinta osaa ihmisistä vituttaaa. Mutta siis 7%. Vain. Tuskin siihen kenenkään talous kaatuu. Ja jos kaatuu, niin olis se kaatunut ilman tuota leikkaustaki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, mutta joillekkin ne muutamakin euro saattaa tulla tarpeeseen, vaikkei talous kaatuisikaan. Mutta ihan totta, että aika huonosti on silloin asiat, jos se tuohon kaatuisi. Meuhkaamisessa lienee kyse lähinnä periaatteesta ja minkä viestin tämä antaa meidän valtiostamme (puhumattakaan siitä, että poliitikoilla itsellään tosiaan on luvassa vaan niitä palkankorotuksia).

      Mutta aatteleppa, just paikallislehdestä luin 11-lapsisesta perheestä, joille tämä tarkoittaa aika suurta summaa rahaa, ja perheen äiti sanoikin, että heille se on yksi tulonlähde lisää. Tällä seudullahan noita suurilapsisia perheitä on...(eri asia sitten on taas se, että pitääkö valtion ja muiden veronmaksajien olla vastuussa perheestä, joissa lapsia syntyy liukuhihnalta...)

      Poista
    2. Ei se meidänkään taloudessa näy paljoakaan, mutta monilla muilla näkyy. Köyhyys ei ole vain televisiosta näytettävä nyyhkyohjelma vaan täyttä totta jopa täällä meidän "hyvinvointivaltiossamme". Täällä blogimaailmassa saattaa helposti näyttää siltä, että perheillä on varaa shoppailla kaapit täyteen roinaa, mutta todellisuus on monille kaikkea muuta kuin ylenpaltista shoppailua...

      Poista
  2. Suututtaa nämä päätökset, tuo palkankorotus ei ainakaan helpottanut ymmärtämään tämän leikkauksen syytä. Meidän talouteen tuo ei vaikuta olennaisesti, pärjäämme oikein hyvin, mutta sääliksi käy niitä perheitä joille tuo 7% leikkaaminen tuo ison loven talouteen. Puhumattakaan esim. yksinhuoltajista.. :\

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin jo huonossa asemassa olevia tämä koskettaa eniten. :(

      Poista
  3. Lapsilisä on lapsia varten. Jos lapsilisästä on varaa ostaa kaljaa ja tupakkaa, sitä maksetaan liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nimenomaan. Jotkut ovat ehdottaneet kans tarveharkintaista lapsilisää, eli siihen vaikuttais sitten kaikki perheen tulot. Onneksi meilläkin muita tuloja on, kuin tuo pelkkä lapsilisä, eli ei se seitsemän euroa meidänkään taloutta kaada. Mutta jollekkin se tulee tarpeeseen, saahan sillä esim. vaippapaketin ja siitä riittää hyvin viikoksi jos ei enemmänkin.

      Poista
    2. Ja tosiaan vähän huonoja esimerkkejä sinänsä esitin tuossa yllä, nimenomaan juuri lapsilisää ajatellen olisi ehkä hyvä ollut kirjoittaa siitä, mitä maksaa lasta varten ostetut tarvikkeet ym. - nämä nyt oli sellaisia esimerkkejä, mihin meillä yleensäkin ottaen menee rahaa.

      Poista
  4. Ihan hyviä havainnollistavia esimerkkejä laitoit, mutta vähän särähti korvaan nuo menot kun ne ei koskenut lasta. Tosin eihän lapsesta haluaisi säästää vaan sitten niistä omista menoista! :-) Mun mielestä olisi parempi että lapsilisään tulisi joku tuloraja, eli jos tienaa vaikka 50,000 vuodessa (tms) niin ei saa lapsilisää... Paljon järkevämpää kuin että pienituloisiltakin otetaan pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän kyllä mitä tarkotit, ja oon samaa mieltä, että ei ole "köyhä" jos on varaa tuommoisiin turhiin menoihin. :) Lapsen kanssa "säästetään" kuitenkin jo paljon, kun olen ostanut suuren osan tarvikkeista ja vaatteista käytettynä, käytetään kestovaippoja, teen pääasiassa ruuat itse jne. (toki samat jutut itsellekkin) eli kyllä ne omat humputukset on ne, mistä on varaa nipistää. Sepä se kysymys sitten onkin, että jos lapsilisä on kerran tarkoitettu lasta varten, niin onko sitten oikeudenmukaista, ettei jokainen lapsi Suomessa ole oikeutettu saamaan sitä lisää... harvoin kuitenkin se tietty raha eritellään just lapsen menoihin ja toinen raha toisiin menoihin, eli eihän se varakkaammalla perheellä tunnu juuri missään. Jokin porrastettu järjestelmä perheen tulojen mukaan olis ehkä hyvä tässä mielessä.

      Poista

Ilahduta kommentillasi!