Instagram @sarkkuk

Instagram bloglovin photo box-32_zpsq2otsdvh.png  photo blogger_zpsmvnu0kem.png Google+

tiistai 24. toukokuuta 2016

10 kuukautta

9 kk8 kk | 7 kk | 6 kk | 5 kk | 4 kk | 3 kk | 2 kk | 1 kk

Taas on poika kovasti kasvanut. Meillä on neuvola keskiviikkona eli saatte viralliset mitat silloin, mutta jos jo kuukausi sitten povasin kymmentä kiloa ja 70 senttiä, niin onhan siitä taas rytinällä tultu ylös päin. Käytössä on jo hyvinkin 74-koon vaatteet ja itte ompelen pojalle jo suoraan 80-kokoisia vaatteita, jotka nyt ei mitenkään liian suuria ole nekään.Heti vapun jälkeen eli alkukuusta R oppi konttaamisen taidon. Pikku hiljaa se polvi siirtyi, ensin kolme, sitten viisi, sitten seitsemän kertaa. Seuraavana päivänä kurkisti huoneesta toiseen ja kohta jo meni taloa ympäri. Huomasi selvästi, miten R itsekkin oivalsi liikkumisen yhteyden siihen, että hän nyt pystyy itse tekemään asioita. Jos ei äitiä ollutkaan heti näköpiirissä, niin kurkistus keittiöön ja kas, siellähän se on. Tai jos ei ole siellä, niin käydäänpäs katsomassa kylpyhuoneesta! No, aina ei ole niin hauskaa meidän vanhempien mielestä, kun R ehtii joka paikkaan - ulos olisi menossa heti avoimesta ovesta ja tosiaan ruuanlaitto on välillä haastavaa, kun joku mönkii jo roikkumaan jalkaan kiinni. Samaan aikaan menee joka ikisen roskan tai esineen luo, minkä äkkää maasta, ja pistää kaiken kyllä suuhun. Kissan hiekkalaatikolle menisi saman tien, kun selän kääntää, ja äitin kukkapurkki piti nostaa ylemmälle tasolle, kun siitä kauhottiin mullat lattialle ja suuhun.


Nyt viime viikosta lähtien on R alkanut myös seisomaan tukea vasten ja itse myös nousemaan seisomaan. Aluksi harjoteltiin ihan vaan, että R meni avustettuna takaperin sohvalta alas ja seisoi  sohvaa vasten, vähän etunojassa, meidän tukiessa. Vähän meinasin sitten olla nolona, kun meillä perhekahvilassa oli valokuvaus ja väitin kuvaajale, että ei se vielä osaa seistä... Sitten hetkeksi ajateltiin kokeilla ja siinähän se seistä törötti tukea vasten ihan omillaan. Sen jälkeen R onkin itsekseen alkanut nousemaan seisomaan milloin mihinkin nojaten, välillä hermostuu jos nyt ei saakkaan vedettyä itseään heti ylös mutta pääosin kyllä onnistuu. Nyt on alkanut sitten vähän jo hivuttautumaan pöytää pitkin eli tapailee jo vähän askeliakin ja eilenkin osoitti ihan selvästi menohaluja, kun käsistä vaan otti kiinni.Viime kuukausipostauksessa unohdin mainita meidän tutin käytöstä. Jostakin aijemmin lueskelin, oliskohan ollut peräti Neuvolakäsikirjasta, että jonkinlainen herkkyyskausi olisi tutista poisoppimiselle n. 8 kk ikäisenä. Niinpä muutin heti noita tottumuksia ja nykyisin tutti on enää käytössä pelkästään nukkuessa. Vaikka kyllä nyt taas huomaa, miten tärkeä tuo tutti on - jos sen vaikka on pöydän kulmalle laittanut, niin R kyllä näkee ja menee se suuhunsa hakemaan.Uniasioissa meillä ei nyt ole suurempia muutoksia tapahtunut entiseen. Mitä nyt ehkä päiväunien kesto on ennestäänkin vähän lyhentynyt ja aamupäivän unet saattaa jäädä joskus jopa kokonaan välistä. Yöunien ja siihen liittyen yöimetysten kanssa meillä on hyvin vaihtelevaa ollut, välillä pyörii ja hyörii kitisten  koko yön ja sitten taas saattaa nukkua hiljaa läpi yön. Yöimetyksiä yleensä ei ole kuin 1-2 ja en muista joikohan viime yönä kertaakaan - ehkä jotkut pikahömpsyt puoliunissamme.
Imetyksiä vuorokauteen mahtuu siis edelleen, vaikka edelleen vähenemään päin. Kyllä se silti tärkeää edelleen on. Tympeänä ilmiönä vaan nyt on poika alkanut puremaan!! Eihän se nyt kipeää tee, kun kahdella pikkuhampaallaan ottaa kiinni, mutta ei se kivaakaan ole - äidin mielestä, pojalla näyttää sen sijaan olevan hauskaa. Sitä se siis tekee, jos ei maitoa heru heti tarpeeksi nopeasti ja/tai kun lopettaa juomisen / ei haluakkaan juoda vaikka tissiä tunkee suuhun.


Nyt kun R osaa jo itse liikkua ja sitä mukaa vähän suunnitella omaa toimintaansa, on sisarustenkin kanssa alkanut muodostua leikkejä. Vaikka välillä nahistellaankin - S sanoo jo, että "R tulee ottamaan mun jutut", niin välillä S kutsuu Rn leikkimään yhdessä "kotiin" tai muuta mukavaa. S kun on monesti leikkiseuran tarpeessa, niin kohta pikkuveljestä on varmasti vielä enemmän seuraa - vielä ne lelut tahtoo lähinnä mennä suuhun. Aijemmin mainitsin myös, että vähän olen yrittänyt meilläkin vessahätäviestintää ottaa käyttöön ja pottaan ollaan alettu tutustumaan. Tai no, en minä tiedä onko tuossa varsinaista "viestintää" kun selvästi vaan huomaa, että nyt kakka tulee. Eli jos vaan hoksaan, niin potalle mennään ja nyt olen aamuisinkin ottanut potalle vaipanvaihdon yhteydessä. Muutamana yönä onkin ollut kuiva vaippa, niin etenkin semmosen jälkeenhän tuo potan käyttötarkotus tulee hyvin tutuksi.


Huomisen jälkeen luvassa vielä siis 10 kk-neuvolakuulumisia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi!