Instagram @sarkkuk

perjantai 21. joulukuuta 2018

Palautuminen raskaudesta

Viimeisimmistä synnytyksestäni on aikaa nyt sen 9 kk. Ainahan sanotaan, että raskaudesta palautuminen ei tapahdu hetkessä, vaan ottaa oman aikansa yhdeksän kuukautta jatkuneen vauvan kantamisen jälkeen. Tässä pieni postaus aiheesta, koska instan puolella huomasin, että aihe kiinnosti hyvin monia joko tällä hetkellä synnytyksestä palautuvia tai nyt raskaana olevia tulevaisuuden haasteiden osalta.



Toki erot palautumisessa on hyvin yksilölliset ja siihen vaikuttaa mm. ikä ja tietysti raskautta edeltäneet elämäntavat. Mutta itselle olen ottanut sen asenteen, että yhdeksän kuukautta raskautta = yhdeksän kuukautta palautumista eli siinä ajassa olisi minun hyvä päästä raskautta edeltäneeseen tilaan edes suurin piirtein.



Omaa projektia on auttanut perusterve ja hyväntuulinen vauva, jonka kanssa vauva-arki on ollut helppoa. Kannattaakin siis muistaa varsinkin ensimmäisinä kuukausina, että tärkeintä on vauvan ja äidin jaksaminen ja hyvinvointi. Niitä kiloja kyllä ehtii tiputella, tärkeintä on varmistaa myös se oma henkinen jaksaminen mikä voi vaativassa vauva-arjessa olla välillä todella tiukilla. Imetys yleensä auttaa pääsemään eroon ylimääräisistä raskauskiloista, koska se kuitenkin kuluttaa kaloreita. Sitten on hyvä muistaa se, että keho myös sen tietää ja on rakennettu niin, että se yrittää kaikilla tavoilla varmistaa, että imetykseenkin riittää energiaa. Kannattaa ruokavaliossa suosia hyviä hiilihydraatteja imetyksen onnistumiseksi ja juoda tarpeeksi vettä. Itsekin huomasin, että noin puolen vuoden täysimetyksen jälkeen imetys ei enää tietenkään kuluttanut niin paljon mitä aiemmin ja painokin jumahti pitkäksi aikaa samoihin lukemiin.



Aloitin omat aktiiviset toimet liikkua enemmän siinä vaiheessa, kun synnytyksestä oli noin kaksi kuukautta - hieman ennen jälkitarkastusta siis, vaikka yleisohje onkin odotella jälkitarkastukseen saakka. Oma olo oli kuitenkin hyvinvoiva ja kevyesti aloitin vaunulenkeillä ja läheisellä salilla kävimme äiti-vauva -jumpassa, joka oli tosi hyvä startti ylipäänsä synnytyksestä palautumiselle. Harmitti ihan, että siihen tuli niin nopeasti kesätauko. Suosittelen kyllä vastaavaa liikuntamuotoa kaikille, sillä ainakin tässä hyvä ohjaaja kävi läpi koko kehon huoltoa vauvan ehdoilla tietenkin ja lisäksi ehkä tärkeimpänä lantionpohjan lihasten jumppaa.



Mutta melko pian aloin käymään taas BodyPumpissa. ja muissa jumpissa. Olinhan käynyt pumpilla kuitenkin raskaudenkin aikana noin 7 kuukaudelle saakka. Aloitin tunnit hyvin varovasti. Kovia ponnistuksia ja suorien vatsalihasten tekemistä kannattaa varoa, sillä vaarana voi olla mm. laskeumat ja vatsalihasten erkaantuma. Tuo erkaantuma kannattaa muutenkin varmistaa asiantuntevalta taholta, jos ei itse ole varma sen palautumisesta. Minäkään en mikään superihminen ole ja erkaantumaa oli vielä vähän jäljellä, mutta sain hyviä vinkkejä kevyeen vatsalihasten treenaamiseen. Aloitin laittamalla tankoon melko kevyitä painoja ja esimerkiksi lankkuja en tehnyt moneen kuukauteen. Kävin myös muissa jumpissa, jotka vahvisti koko kehon lihaksia ja varsinkin omalla kehonpainolla tehdyt liikkeet on sopivia liikuntamuotoja raskauden jälkeiseen liikuntaan.



Juoksuharrastuksen aloitin ensin ihan vaan kevyillä vaunulenkeillä ulkona ja siitä oman kunnon mukaan juoksua lisäämällä, toisinaan myös juoksumatolla. Syksyn aikana osallistuin kahteen isompaan juoksutapahtumaan, mitkä kasvatti motivaatiota juoksukunnon kasvattamiseen mutta valitettavasti en nyt ole löytänyt tälle harrastukselle säännöllistä aikarakoa.



Mutta tämä projektihan on elämän pituinen. Nyt tärkeimpänä on ennen kaikkea säännöllisen liikunnan harrastaminen, mutta sen lisäksi lihaskunnon parantaminen. Fyysiset tosiasiat kun on ne, että kyllä tässä pikku hiljaa alkaa rapistumaan. :D






Toukokuu vs. Joulukuu:



Nyt kokonaisuudessaan kiloja on tippunut sen 19 kg. Ihan viimeisimmilläni en käynyt puntarilla, mutta karkeasti voisi sanoa, että raskauden aikana kiloja kertyi noin 20, joista viitisen kiloa jäi synnärille. Eli puhtaasti kertyneitä raskauskiloja jäi noin 15 ja ne sain hävittettyä kahdeksassa kuukaudessa. Nyt olen päässyt jo hyvinkin raskautta edeltäneeseen tilaan ja mikä parasta, myös lihaskunto on tällä hetkellä kaikkein aikojen parhaimmillaan. Kun pari vuotta sitten aloittelin salilla tankojen kanssa, niin aika pienillä painoilla mentiin ja nyt oon monessa lihasryhmässä saanut jopa tuplattua painot vrt. alkupainoihin.

Tästä aiheesta saisin kirjoitettua vaikka ja mitä, mutta jätetäänpä nyt tähän, ennen kuin postauksesta venyy kilometrin mittainen. Jatkan mahdollisesti myöhemmin uudelleen, jos aihetta tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi!