Instagram @sarkkuk

lauantai 9. tammikuuta 2016

Tekemistä pakkaspäiviin

Viime päivinä on pakkanen paukkunut enkä varmasti ole ainoa, joka on miettinyt, miten saada taaperon aika (ja energia) kulumaan. Ja vieläpä loma-aikaan, kun kerhot, kahvilat yms. on kiinni. Tosin meillä onneksi otettiin varaslähtö perhekahvilan kevääseen ja oltiin maanantaina siis perhekahvilassa - tämän jälkeen kumpikin lapsi nukkui autuaasti parin tunnin päiväunet (harvinaista herkkua alkaa olla nykyisin). Kuitenkin tämän jälkeen täällä Oulun korkeudella pakkasta oli parhaimmillaan -29 astetta, enkä kyllä edes viitsinyt ajatella auton starttaamista ja lähtöä kylästelemään.


Käykää ulkona

Eräässä äitiryhmässä FB:ssä tästäkin oli hyvä keskusteluketju ja sielläkin jaettiin hyviä keinoja taltuttaa lasten energiaa sisätiloissa. Kuitenkin useamman ohjenuorana oli, että olipa miten kylmä tahansa, pieni happihyppely pihalla käydään tekemässä. Vaikka pukemisruljanssi inhottaakin jonkun vartin ulkonaolon vuoksi, kannattaa se tehdä. Minä kun ensimmäistä kertaa isille ehdotin viedä ylienerginen S ulos, tokaisi hän, että yksinäni saan mennä, jos tykkään niin paljon tuolla kylmässä olla. Muutaman tunnin päästä oli kuitenkin jo hiljaista miestä, ja puettuani Sn ja näiden mennessä kahdestaan hakemaan polttopuita, oli S jo viiden minuutin päästä nukahtanut pulkkaan. Olikin sitten sanoma jo ihan päinvastainen, että jos hän tämän olisi tienyt, vie hän joka päivä Sn ulos! Ulkonaolo kovilla pakkasilla on vain pukeutumiskysymys! Ja sisällä voi käydä hetken lämmittelemässä paleltuneita näppejään ja lähteä taas uudelleen ulos.



Kulje lähikauppaan kävellen


Ei tosiaan ole järkevin vaihtoehto laittaa autoa pariksi tunniksi roikkaan muutaman minuutin kauppareissun vuoksi, jolloin auto on taas hetkessä jäässä. Eli jos vaan suinkin pystyy käymään lähikaupassa kävellen, niin tee se. Ja tiedänpä monta, jotka kulkee näilläkin keleillä pyörällä ja itse myös tuota olen vuosikausia harrastanut, vaikka vähän tahmeaa kulku saattaa ollakkin. Minäkin Sn kanssa tein pienen kauppareissun, pulkalla edelleenkin, meillä kun lähikauppaan ei onneksi mene viittä minuuttia kauempaa kävellä. S onkin nyt alkanut ihan eri tavalla innostumaan kauppareissuista, ja vaikka ehdotinkin siellä hänelle autokärryjä, jotka ennen oli ihan hitti, niin neiti välttämättä halusi itselleen pikkukärryt, että hän pääsee itse ostamaan!



Luovaa tekemistä pikkukäsille ja -jaloille


Piirtäkää, maalatkaa, askarrelkaa, rakennelkaa majoja. Sisätiloissa luovuus valloilleen! Keskittyminen johonkin mukavaan näpertelyyn auttaa laittamaan taaperon edes hetkeksi istumaan paikalleen. Meillä S on nyt innostunut värityskuvista ja haluaa äidin aina mukaan "piirtämään". Ymmärrän nyt kyllä hyvin, miksi ne aikuisten värityskirjat on olleet viime aikojen hitti, onhan tuo koukuttavaa puuhaa. Majaleikit on varmasti vähän isompienkin lasten mieleen. Samaan kategoriaan meillä menee myös laulaminen ja tanssiminen ja DVD:ltä pyörivä TitiNalle oli taas pitkästä aikaa mieluinen äidinkin korville.



Katsokaa elokuvia ja suosikkisarjoja


Arvaan, että Netflix on ollut viime päivinä suosittu palvelu. Maksullisten ohjelmien ohella on myös paljon ilmaispalveluja, joista voi katsella sekä lasten että aikuisten ohjelmia. Toistaiseksi itse en vielä ole löytänyt sopivaa rakoa katsoa omia suosikkisarjoja (puhumattakaan niistä uusista, joiden suhteen olen pudonnut kelkasta täydellisesti), vaikkakin mm. perjantai-illan Voice of Finland meni nyt Pakko katsoa -kategoriaan. Meille viime päivien pelastus on ollut Ylen Lasten Areena, jonka saa ladattua niin puhelimeen, tablettiin, tietokoneeseen kuin muuhun internetyhteyden mahdollistamaan laitteeseen. Me taannoin hankittiin televisioon Internet TV Box, ja sen kautta on nyt katsottu lähes nonstoppina mm. Risto Räppääjää.



Petivaatteet ulos tuulettumaan


Sopivasti nämä pakkaskelit sattuivat nyt joulun jälkipyhille, kun ohjelmassa oli muutenkin joulun poissiivoaminen. Samaan siivoamisrumbaan mattojen ohella kannoin petivaatteet ja sohvatyynyt pihalle tuulettumaan. Vaikka pölypunkkien karkottaminen ei se varsinainen tarve olisikaan, on ulkoilmassa raikastunut peitto ihana vetää illalla nukkumaanmennessä päälle. Hyvänä vinkkinä myös kaikki lelut voi viedä pakkaseen pöpöt tappamaan.



Sulata pakastin


Parempaa ilmaa pakastimen sulattamiselle saa hakea! Pakasteet saavat osakseen syväjäädytyksen ulkona. Vaikka meillä kahden avoinna olevan pakastimen sulattaminen saattoi hetken vaikuttaa negatiivisesti lämmitykseen, oli sulattamisen tarve näköjään hyvinkin paikoillaan, ja pitkässä juoksussa energiaa tullaan luultavasti taas säästämään. Samalla tulee tehtyä myös inventaario arkkupakastimen kätköihin ja hyödynnettyä jo "unohdetut" ruuat ruoanlaittoon. Meillä S olisi myös innokkaasti auttanut äitiä tässä puuhassa (varsinkin siinä pakasteiden syömisessä, kun hoksasi jäätelöpakkaukset...), mutta edellä mainitut vinkit mm. telkkariohjelmien suhteen kannattaa hyödyntää tämän prosessin aikana.



Äidille omaa aikaa


Tiedätte varmasti, että useamman päivän sisälläolon jälkeen äidin päässä kohta piippaa ja pahasti... Jos lapset siis nukkuvat päiväunia, ota tämä aika itsellesi ja tee eteenpäin omia juttujasi. Jos taas päiväunista on jo luovuttu, valjasta isi, mummo tai muu auttava käsi lapsia hetkeksi hoitamaan. Arvaatte varmaan, mitä olen taas ottanut itselleni uuden työn alle, kun hetkenkin saan omaa rauhaa. Olipa se sitten ompelu, salilla käynti tai nukkuminen, tunnin-parin breikki äidille tulee varmasti auttamaan koko perheen hyvinvointiin. :) (Ja hei, suokaa tämä vastavuoroisesti myös isille, mikäli hän vielä on kotona eikä esimerkiksi jo palannut lomilta töihin).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi!