Instagram @sarkkuk

Instagram bloglovin photo box-32_zpsq2otsdvh.png photo blogger_zpsmvnu0kem.png Google+

maanantai 26. syyskuuta 2016

Ruokailoa!

Viime viikonlopun jälkeen jo sanoin, että jos ei joka viikonloppu ois ihan yhtä paljon tapahtumia kierreltäväksi, mutta eihän mitään huippujuttuja kannata missata! Paikallislehteä ehdin viikolla selaamaan ja sieltä osui silmiin mainos Ruokakulttuurikeskuksen järjestämästä Makumestari-kiertueesta, joka olisi Oulussa nyt tulevana sunnuntaina. Sattui tosi hyvin, mulla on eräällä kurssilla ryhmätyön aiheena leikki-ikäisten lasten ravitsemus, joten jo ihan ammatillisessa mielessä asia kiinnosti. Ryhmätyötä tehdessä on tullut myös jonkin verran tutustuttua varhaiskasvatuspuolen erilaisiin menetelmiin, ja siellä törmäsin mm. SAPERE-menetelmään, josta tässä Makumestareidenkin ruokakasvatusmenetelmässä on kyse. Menetelmään liittyen olisi ollut kutsuvierastilaisuus, jonka toki siinä rasteja kierrellessä unohdin ja kun lähtiessä kysyin, niin infossa ei tiedetty tästä luennosta mitään. Olisi ollut mielenkiintoista osallistua, toinen luento olisi nyt maanantaina klo 11-12 mikä on päällekkäin pakollisten koulun harkkatuntien kanssa.
Sopivasti saavuttiin paikalle myös katsomaan lastenteatteria, Vita&Mini -näytelmää. Näyttelijät ei pääasiassa puhuneet mitään (vaikka S kyllä huudahti, että puhuihan ne!). Jopa R jonkin aikaa jaksoi seurata keskittyneesti näytelmää mutta kyllästyi noin puolivälissä ja Skaan ei ihan loppuun asti jaksanut katsoa. Nettisivujen mukaan lastenteatteri on tarkoitettu 5-10 -vuotiaille eli ei siis ihan pienempien tarvitsekaan jaksaa. Mentiin sitten juuri ennen loppumista jo rasteja kiertelemään.
Rasteihin oli tosiaan panostettu ja itse sain otettua kuvia ja vinkkejä myös omia opintoja ajatellen. Tehtäviä oli tosi paljon kaikille aisteille. Sai katsella, maistella, haistella, kuunnella, tunnustella. Oli helppoja ja sitten vaativimpia, pääosin jo kouluikäisille sopivimpia. Tuon 3-vuotiaan sain juuri ja juuri keskittymään tehtävien tekoon, mielenkiintoisimpia taisi olla ne, joissa hän sai itse tehdä jotain. Esimerkiksi punakaalitehtävässä kun sai itse kaataa nesteitä, ja tunnustelutehtävissä kun sai koskea esineisiin. Parasta taisi olla maistelutehtävät, mustikoita ja mansikoita maisteli oikein mielellään, meidän 1-veekin valikoiden aina jotain. Mutta kaikista parasta oli pisteiltä saatavat tarrat, joita liimattiin omaan tehtäväsuorituslappuun. 1-vuotias taas mennä viipotti välillä omia menojaankin ja lopulta innostui kynäpurkin purkamisesta.


Hauska tapahtuma ja tosi hyvä, että tuli käytyä. Itsekin oppi uusia juttuja ja varmasti huomioi nyt enemmän ruuanlaitossa erilaisia makuja ja aisteja. Tärkeä aihe meistä jokaiselle, sillä kyllähän me sitä ollaan mitä syödään. Nyt taas tuli telkkarista joku dokkari, miten vanhemmat on ihan kujalla ja syöttää lapsilleen pelkkää roskaruokaa. Nousi pieni haloo eräässäkin someryhmässä. Vaikka Suomessa ehkä perus maalaisjärki vielä on voitolla, niin saattaa silti olla vanhempia, jotka syöttää lapsilleen ei-niin-ravinteikasta ruokaa ihan silkasta tietämättömyydestä.


Ja kerta kiellon päälle: Tapahtuman jälkeen käytiin syömässä, mitäs muuta kuin ranskanperunoita. Tämän kerran taas, kun kaupungilla asti käytiin.

2 kommenttia:

 1. Hei Sarkku! Ihana kuulla, että tapahtumamme herätti ajatuksia ja innostusta, sekä sinussa että lapsissakin. Ja tosi kivoja kuvia olit napannut tapahtumasta! Sunnuntain kutsuvierastilaisuuteen liittyen pyydän anteeksi: meillä oli järjestäjätahon oma sekaannus asiassa, puhdas kömmähdys. Maanantain tilaisuudesta tiedotettiin onneksi paremmin. :) Ruukun Makukoulusta löytyy lisätietoa nettisivuiltamme (www.ruukku.org) ja yleisesti Sapere-menetelmästä mm. täältä: www.sapere.fi. Iloista ja maukasta syksyn jatkoa! t. Saila / Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistanne, mukavaa kun vierailitte blogissani. Kiitos linkkivinkeistä.

   Poista

Ilahduta kommentillasi!