Instagram @sarkkuk

perjantai 31. elokuuta 2012

Parasta syksyssä

Erään bling bling -arvonnan inspiroimana ajattelin koota tänne listaa asioista, joista minä tykkään syksyssä.

 

Minähän en lähtökohtasesti tästä vuodenajasta nimittäin tykkää :) Neljän vuodenajan kierrossa on suomalainen syksy sijalla kolme. Kuitenkin, kaikilla asioilla on aina hyvät puolensa, niin myös syksylläkin.

Marjat


Viinimarjat, herukat ja vadelmat kuuluu ainakin pohjoise(mma)ssa alkusyksyyn. Lisäksi metsästä löytää puolukoita, joka ei lempimarjojani olekkaan, mutta hyvä lisä mm. monien liharuokien kanssa (ja lappapuuro maidon kanssa on nam!). Pihlajanmarjoista tykkää ainakin linnut, joskus on ollut itselläkin ajatus valmistaa siitä vaikka hyytelöä. Ehkä joskus vielä rohkeutta riittää :)

Omenat


Samalla linjalla jatketaan. Ehdottomasti vasta puusta poimitut omput kuuluu syksyyn. Normaalisti olen hieman makeamman omenan ystävä, mutta juuri se perinteinen kirpeä pikkuomppu saa vaan veden herahtamaan kielelle :) Ja mikä parasta, kotimaista. Myöskin aivan hyvä syy leipoa paljon piirakkaa ;P (Onneksi Kreikassa pikkuompuissa on samanlainen maku, ettei ihan ikävä iske!)

Sienet
 
Jos nyt sillä ruokalinjalla jatketaan, niin "syksyn tullen sieniä kasvaa". Niitä onkin mukava talven myötä käyttää esim. salaattiin ja eri tavalla lisukkeina. Tähän saakka olen kuitenkin luottanut äidin pakastimen anteihin, mikä lieneekin ihan fiksua sienituntemukseni tuntien. Vai eikö muka nuo kuvan hattivattitatit olleetkaan syötäviä?!

 Pimenevät illat


Vaikka kevään eli valon lapsi oonkin, niin jotakin mystistä on aina syysillan pimeydessä. Varsinkin auringonlaskun aikaan syksyinen kirpeä ilma saa joskus hienoja väri-ilmiöitä taivaalle. Ja tähtiä näkee pitkästä aikaa.

Kynttilät


Ja mikäs pimenevää syysiltaa paremmin valaisis, kuin kynttilät. Tuoksukynttilöistä kelpuutan myös mielelläni etenkin kahvin- ja vaniljantuoksuiset, myös laventeli käy.

Takkatuli


Grillikausihan ei ole vielä ohi! Jos ei pihalla tarkene istumaan, ja saa sopivan remmin kasaan, niin aina kannattaa lähteä vaikka viikonloppureissulle mökkeilemään. Lämmin tuli, makkaraa, vaahtokarkkeja... siitä ei ilta parane.

Ruska


 Syksyn puiden värit, lehtivihreän hiipuminen ne vaan on yhtä kuin syksy. Ei etelämmässä osaa ajatella syksyä olevankaan.

Eläimet


Oravat, siilit, karhut... - luonnon eläimetkin valmistautuvat kasvien ohella kylmemmän vuodenajan tuloon. Pientä ja suurempaakin vipeltäjää näkee pusikoissa (no, toivottavasti ei niitä karhuja!) mutustelevan ruokaa talven varalle (vähän kuin minäkin :)

Koulu


Jos elämässään on noin 3/4 tottunut siihen, että syksy alkaa, kun koulut alkaa, niin ei sitä niin vain pyyhitä mielestä pois - ei, vaikka siellä koulun penkillä ei istuisikaan.

Syysvaatteet



Syksyn pukeutuminen tuo omat haasteensa. Toisen mielialaan soveltuu ruskan kirkkaat värit, kun toinen taas tykkää hieman maanläheisimmistä väreistä. Aina on kuitenkin hyvä syy syksyllä päivittää vaatevarastojaan (ainahan uuden syystakin tarttee! Eikä niitä huivejakaan kyllä ole ikinä tarpeeksi ja asuun sopivia! Entäs sitten ne kengät, eihän sitä enää edes muista, mihin ne viimesyksyiset joutui?!). Mutta syksyllä lämmin on valttia!


Ensilumi


Ja sieltä se lopulta tulee, tahtoi tai ei, ennemmin tai myöhemmin. Syksy päättyy, ja taas alkaa uusi vuodenaika.

(Kuvat kaivoin tietokoneeni syövereistä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi!