Instagram @sarkkuk

Instagram bloglovin photo box-32_zpsq2otsdvh.png  photo blogger_zpsmvnu0kem.png Google+

maanantai 4. heinäkuuta 2016

Museopäivä Haukiputaalla

Osana Oulun Päivät -ohjelmistoa järjestettiin lauantaina Haukiputaan kotiseutumuseolla uudistuneen näyttelyn kunniaksi museopäivä. Lähdin lasten kanssa museolla käymään aamupäivällä ennen aikaisemman postauksen varsinaista käyntikohdettamme maatilalla. Vetonaulaksi museopäivään oli paikalle tuotu mm. lampaita sekä perinteisten käsityötaitojen näyttäjiä.
Lampaat oli söpöjä. Pikkumiehen kärräsin ihan lampaan viereen, jotta tämä saisi siihen tutustua - lammas kävikin häntä nuuskuttelemassa ja R säikähti niin, että itkuhan siitä pääsi. Sai siis tutustua lampaisiin vähän kauempaa.S innostui silittämään ja ruokkimaan lampaita, jotka lepäilivät aitauksessaan. Hetken aikaa menikin hyvin. Sitten valkoinen lammas sanoi kovalla äänellä "BÄÄ" ja R tätä säikähtäen alkoi itkemään. Menin Rn luokse ja lammas sanoi uudelleen "Bää". Sitä säikähti vuorostaan S, ja kolmas "Bää" oli selvästi meidän lapsille liikaa, kun molemmat itki ihan hysteerisesti. Kypsän aikuisen tavoin, kaksi itkevää lasta minun hameen helmoissa en voinut muuta kuin nauraa...

Suunnan muutos onneksi sai lapset rauhoittumaan ja käytiin sisällä museossa. Nolona tunnustan, että en oo täällä käynyt aikaisemmin niin en osaa sanoa, mitä museossa oli uudistettu. Jostakin luin, että sisällä on 2000 esineen kokoelma eli aika hyvin on saatu tähän pieneen rakennukseen esineitä talteen.
Suurin osa esineistöstä käsitteli perinteisiä käsityötaitoja, maataloutta, kodin välineistöä ja esim. huonekaluja. Yläkertaan meni mahdottoman jyrkät portaat eli esteetön paikka ei ole. Itsekin sain vähän henkeä vetäistä, kun R toisella käsivarrella peruuttelin niitä alas ja samalla koitin ohjeistaa Saa, miten pääsee tulemaan ne tippumatta. Yläkerrasta löytyi mm. lasten leikkikaluja. Voitte kuvitella, miten tuo meidän kolmevuotias ois niillä halunnut leikkiä! Kärrytkin on samanlaiset, mitkä meillä kotona on ja hetihän S sanoi, että haluaa niillä leikkiä. Siellä oli myös mm. puinen pieni potta! Löytyipä nurkasta vielä vanha Singerikin.

Mielenkiintoinen oli museon kauppa, joka on ihan oikea vanhan ajan Lehessuon kauppa Martinniemestä. Yritin samalla Slle opettaa vähän historiatietoutta vaan tokkopa hän vielä ymmärsi eroa, mikä on tämän pienen kyläkaupan valikoiman ja meidän perusmarketin välillä. Vaan aukkopa se oli minunkin historiatietämyksessä, mainitsin Slle seinällä olevat Pinokkion ja Aku Ankan kuvat ja rouva sanoi niiden olevan muisteja eli kiiltokuvia. Niistähän tuo S ois myöskin ollut kiinnostunut, kun sanoi itselleen haluavansa sellaisen kuvan. :)
Olikin jo aika päivittää omaa kotiseututietoutta ja rasti ruutuun taas käytyjen museoiden luetteloon. Kotiseutumuseo Haukiputaalla sijaitsee ihan keskellä kylää kirkon vieressä ja on auki nyt heinäkuussa arkisin muina päivinä paitsi maanantaina klo 10-16 ja lauantaisin klo 10-13. Ainakin täällä Oulun seudulla nyt kesäaikaan museoilla on monenlaisia tapahtumia, joten suunnitelmissa on käydä tälle kesälle vielä parissa muussakin museotapahtumassa lasten kanssa.

Miten blogin lukijat, tuleeko käytyä omalla paikkakunnalla sijaitsevissa museoissa tai käyttekö yleensäkin museoissa vaikkapa matkoillanne?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi!