Instagram @sarkkuk

Instagram bloglovin photo box-32_zpsq2otsdvh.png  photo blogger_zpsmvnu0kem.png Google+

perjantai 22. helmikuuta 2013

Aivot ja mieli

Koska mm. tuohon minun valmistumiseeni liittyen aloin itsekin epäilemään omaa älykkyyttäni, niin jouduin tänään aivotutkimuksiin. Mitään ei löytynyt.


Hah hah haa. Olipa hyvä vitsi! (Tajusitteko? Ai ettekö? :(  )

No ei sentään. Oikeesti kaikki liittyy erääseen kirjeeseen, minkä sain viime viikolla postitse. Sain siis kutsun saapua jälleen kerran tutkimuksiin, joita tehdään Pohjois-Suomessa '85-'86 -vuosina syntyneille.

"Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1985-1986:n hyvinvointi- ja terveystutkimusohjelma on tieteellinen tutkimus, joka pyrkii edistämään koko väestön terveyttä ja hyvinvointia (Kohorttitutkimusten kotisivu).
Vuonna 2007 alkava "Aivot ja mieli"-tutkimus on mielenterveyden seurantatutkimus."
http://kelo.oulu.fi/NFBC/MRI/kuvaus.htm

Tuohon tutkimukseen liittyen on ruukannut noin parin vuoden välein saapua erilaisia kyselylomakkeita täytettäväksi, ja muutaman kerran on ollut erilaisia testejäkin. Ei niistä kuitenkaan aiemmin ole mitään "palkkaa" saanut.


Niinpä sovin itselleni tutkimusajan tälle perjantai-iltapäivälle, ennakkoon jo netissä täyttelin jotain lomakkeita, joissa kyseltiin mm. päihteiden käytöstä sekä mahdollisista psyykkisistä sairauksista.


Kourallinen muitakin tutkittavia oli paikalla, ja meitä kierrätettiin erilaisissa testeissä. Ensiksi piti antaa virtsa- ja verinäytteet. Niitä veriputkia otettiin sitten ihan kiitettävä määrä (11 kpl!), mikä on kuulemma keskitasoa normaalille ihmiselle.

Seuraavaksi oli psykologin haastattelu, missä kyseltiin vähän samoja kysymyksiä, kuin mitä aikaisemmin noissa lomakkeissa oli kyselty. Eli päihteiden käytöstä sekä mahdollisista psyykkisista sairauksista / muista mielenterveyteen liittyvistä ongelmista. Kyllähän se alko hirveeltä kuulostaan omiinki korviin, ku kaikki tuolla lailla niputettiin :D Oi villi nuoruuteni..

Sitten oli vielä kognitiivinen testi, missä testattiin mm. sanavarastoa ja reaktionopeutta. Piti luetella kaikenlaisia listoja, selittää sanoja, työntää pieniä metallitikkuja pieniin reikiin nopeasti, pelata muistipeliä jne. Ei ne vissiin ihan huonosti menneet, melkein täysiä pisteitä ja nopeasti tuli nuo reaktiotestitkin tehtyä.

Testien välissä ehti hörppiä mehua ja teetä ja syödä pari useamman keksin. Sitten meille tilattiin vielä valitsemamme pitsat Turtlesista. Oman pitsani sain kuitenkin mukaan, koska mun osalta tutkimus päättyi tuohon. Vielähän olisi ollut edessä se mielenkiintoisin eli magneettikuvaus, mutta nykytilaltani en sitten siihen saanut osallistua. Ei kuulemma ole todettu olevan mitään vaaraa, mutta käytäntö on sellainen, ettei raskaana olevia magneettikuvata. Tosin lähtiessä sanottiin, että jos haluan, niin saattaa olla, että pääsen siihen magneettikuvaukseen myöhemmin sitten kesällä/syksyllä. Olishan se hauska käydä tuo pääkoppa fyysiseltäkin puoleltaan testauttamassa.


Että melkoisen ruhtinaalliset oli osallistumislahjukset, mutta kuten sanottua, niin mielelläni oon kyllä nuihin aikasemminki osallistunu ilman mitään palkkioita. Jos ne minusta vaan irti saa mitään, mikä mahdollisesti auttaa ketään toista joskus tulevaisuudessa jonkun sairauden tai minkä tahansa asian kanssa, niin mukavaa olla avuksi.

2 kommenttia:

Ilahduta kommentillasi!