Vanhempia ja etenkin äitejä puhututtaa töihinlähdön tullessa ajankohtaiseksi se, mihin oman kullannuppunsa laittaisi hoitoon. Meillä alkaa olla nyt kutakuinkin saman verran hoitokokemusta sekä päiväkodista että päivähoidosta, eli jonkinlaista vertailua voinee tässä vaiheessa lyhyen kokemuksen jälkeen jo tehdä. Paras asiantuntija olisi tietysti neiti itse, mutta ymmärrettävästi häneltä lienee vähän vaikeaa kysellä asiasta, eli nämä on nyt äidin huomioita asiasta.
Alotettiin siis syksyllä yksityisessä päiväkodissa, kun siellä sillä hetkellä sattui olemaan yhden lapsen mentävä aukko mm. joidenkin osa-aikaisuudesta johtuen. Uuden vuoden jälkeen siirryttiin yksityiselle perhepäivähoitajalle, joka sekin järjestyi parin päivän varoajalla, kun päiväkodissa tuo aukko taas täyttyi. Minulla itsellä lapsena ei ole kokemusta muuta kuin perhepäivähoidosta, joka sekin oli omassa kotona äidin kanssa, eli olihan minun käsitykset päiväkodista jo aluksi täysin nollat ja pph:stakin hieman erilaiset. Mutta tässä siis hiukan minun näkemyksiä ja ajatuksia asiaan.
Hoitajat
Päiväkodissa luonnollisesti on useampi hoitaja, kun pph:ssa heitä on tasan se yksi. Useampi hoitaja mahdollistaa toki sen, että periaatteessa lapsella on koko ajan vähintään yksi silmäpari ja syli lähellä, vaikka oma hoitaja ei heti kaikkialle ehtisikään. Pph taas yksin jakaa huomionsa useammalle lapselle. Toisaalta pph paremmin pystyy keskittymään muutaman lapsen tarpeisiin, kun taas päiväkodissa saattaa useampi lapsi viedä huomiokyvyn juuri siitä yhdestä lapsesta toisaalle. Jos hoitaja on sairaana tm. on päiväkodissa tietysti paremmin asiat, pph:ssa sijaishoidon järjestäminen saattaa olla mutkien takana. Meillä on kokemuksia pelkästään aivan ihanista hoitajista molemmissa paikoissa, mutta olen erinäisistä paikoista lukenut kokemuksia myös siitä, miten hoitajan kanssa ei niin ole "synkannut" tai ei niin olekkaan huomioitu lapsia yksilöinä, ja se on tietysti ikävä juttu jos se lapseen vaikuttaa.
Ryhmä ja kaverit
Päiväkodissa lapsella on kavereita useita, pph:ssa yksi tai vain mutama. Riippunee lapsenkin omasta persoonallisuudesta, mikä sopii paremmin. Pienille lapsille ehkä helpompi olisi pienempi ryhmäkoko. Meidän reipas tyttö kyllä sujahti nopeasti isomman ryhmän ja vanhempien lasten joukkoon, ja pph:ssa helpommin saattaa tulla kinaa yhden kaverin kanssa koko ajan leikkiessä, kaverussuhteen ollessa toki kiinteämpi.
Lelut ja huvit
Päiväkodissa on laatikoittain leluja ja pelejä mistä valuta, erilaisia huoneita eri aktiiviteeteille jne. kun taas pph:ssa on samat muutamat lelut ja vähemmän tilaa liikkua. Toisaalta kun on vähemmän lapsia, pääsee liikkumaan ulos vapaammin ja pph voi hyvin omien mielenkiinnon kohteiden mukaan viedä lapsia pienille retkille, kerhoihin, uimaan, kauppaan ja mitä milloinkin. Ison ryhmän kanssa logistiikka saattaa tuottaa ongelmia jatkuvaan hoitopaikan ulkopuoliseen aktiviteettiin, vaikka resursseja muuten ehkä olisi enemmän kertaluonteiseen retkeen. Pph:ssa on myös mahdollista osallistua arkisiin askareihin, meilläkin neitokainen on halunnut heilutella luutua, myös esim. leipominen on helpommin järjestettävissä muutaman kuin kymmenten pienten lasten kera. Ulkoaktiviteetit sitten vielä erikseen, pk:ssa neidillä paras paikka oli kiikku, jota voi nyt olla ikävä - toisaalta nyt taas voi leikkiä leikkimökissä.
Ruoka ja ruokailu
Suomessa nyt yleensä saa perushyvää ja -terveellistä ruokaa missä vaan. Kun 20 lasta haluaa yhtä aikaa syömään, saattaa härdelli olla melkosta, paria lasta lienee helpompi istuttaa syömään ja kaataa vettä/maitoa/mehua kuin ees taas hyöriessä. Päiväkodissa saattaa ruokalista olla tarkemmin laadittu, ja varsinki julkisissa ruoka voi tulla jopa keskuskeittiöltä. Pph:ssa hoitajan mieltymykset ja oma panos on avainasemassa, ihanaa on löytää hoitaja, joka arvostaa kotimaisia tuotteita, lähiruokaa ja luomua, sekä mahdollisimman pitkälle pyrkii olemaan käyttämättä mitään lisäaineita.
Teemat
Nykyään päiväkodeissakin on mistä valita, on liikuntaan, musiikkiin, kodinomaisuuteen ja ties mihin painottuvaa. Mutta harvassa vielä lemmikkejä on, pph:ssa kun saattaa olla eläimiäkin, jos lapsi vain heidän kanssaan kykenee olemaan. Voin vaikka vannoa, että meillä uuteen hoitopaikkaan sopeutumista auttoi paljon eräs pieni koiruli, joka innokkaasti leikkii lasten kanssa - ja toisin päin.
Ite oon siis tyytyväinen ollu molempiin hoitomuotoihin ja jos ois pakko nyt valita toinen, niin hankala ois päättää mieluisampi! Oli harmi vaihtaa pois päiväkodista, mutta nytkään en haluais vaihtaa muualle. Toki perheillä saattaa vaikuttaa hoitopaikkaan muukin seikka esim. sijainti, meidän kohdalla välimatka kumpaankin on ollut kilsa-pari eli se ja sama. Neitikin on viihtynyt molemmissa, mutta ehkä tällä hetkellä tuon pikkukoiran hoito vois viedä pidemmän korren. ;)