Instagram @sarkkuk

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Hammaslääkärissä

Viime viikolla käytiin hammaslääkärissä. Tämä tosiaan oli 1-vuotistarkastus, jonka ajankohta meillä siirtyi näinkin myöhään - ensin unohdin, sitten olikin kesäloma, seuraavaksi muutto eli piti muistaa ehtiä siirtää kirjat ensin toiseen tk:een. Sittenkin piti vielä odotella, että aikatauluihin sopiva aika löytyi. Eli nyt näin vuosi ja neljänneksen kynnyksellä.



"Maitohampaiston puhkeaminen hyvässä vauhdissa. Reipas, touhukas tyttö. Suos. imetyksen lop. lähikuukaus."

Sopivasti meille oli juuri pukahtanut esiin taas uus hammas, eli kyllä tuota näytettävää olikin koko suun täydeltä. Pirteä neiti juoksenteli tk:n käytävillä ja kiipeili hammashoitohuoneen tuolilla sekä penkoi roskiksia, mutta kun suuhun ois tätin pitäny kurkata, niin jo meni suu mutrulle ja itkua koitettiin pahastuneena vääntää. Ilmeisesti kuitenkin jonkinlaisen katsalmuksen sai täti suuhun tehtyä. Meiltä ei enää montaa hammasta puutukkaan ja tätä menoa kun hampaita puhkeaa, on ne kuulemma jo kahteen ikävuoteen mennessä kaikki tulleet.


Hammaslääkäri kyseli ne perinteiset tottumukset. Meillä onneksi on nuita hampaita harjailtu siitä ensimmäisestä riisinjyvästä lähtien. Toisinaan se toki unohtuu .. tai sitten änkyrävänkyrä ei anna suuhun koskea. Kuitenkin on jo sen verran tottunut hommaan, että itsekin on alkanut hammasharjasta kiinnostua ja saakin monesti "harjata" hampaat ihan itse. Sokerin makuun on myös neiti päässyt, vaikka olenkin yrittäny opettaa, että "karkkia" on Xylitol-pastillit ja Herra Hakkaraiset! :D Ainakin kerran on neiti pyytänyt "kaakkia" nimenomaan näitä pastilleja tarkoittaen, eli on siis ehdollistunut ja ei ole peli aivan menetetty. ;) Hammaslääkäri suositteli, että pitäisi sitten kerran viikossa sen karkkipäivän (niinpä, sitä oon koittanut sanoa, että perjantai-ilta / lauantai saa antaa suklaata Slle, eikä muina päivinä ollenkaan).  Janojuomana meillä on yleensä vesi, mehua ei olekaan maistanut kuin pari kertaa.

Mutta kalahti se kalikka itseenikin. Maitoahan tuo tissittelee vielä tämän tästäkin, myös öisin. (Siltikin, vaikka juo tavallistakin maitoa ja mieluusti näitä pitäisi juoda yhtä aikaa [oisittepa vaan nähny, miten yritti tunkea pulloa ja tissiä yhtä aikaa suuhun! :D] ) Vaikka välillä olisi puolikin päivää ilman, niin tuntuu, että sen jälkeen tankkaus on kahta kauheampi. Hammaslääkärin sanat, "Sitten kun kohta lopetat imetyksen...." särähti kyllä vähän korvaan, koska vaikka voisin ilomielin luopua tuosta yötissittelystä vaikka saman tien (yritystäkin jo on), niin silti toisaalta minun puolesta (ja näköjään Snkin) saa tuota maitoa käydä huikkaamassa edes aina välillä niin kauan, kuin sitä nyt vaan riittää. Niin ja lisäksi vielä se lusikan käyttö, tiedän varsin hyvin ja olen sitäkin jankannut, että eri lusikkaa pitäisi käyttää, mutta yritäppä jatkuvasti repiä ne lusikat tois(t)en kädestä pois, ei muuten onnistu.



Mutta niin se on, että jos jatkuvasti hampaat altistuu napostelulle, on se sitten ruuan tai juoman muodossa ja varsinkin sokeristen sellaisten, niin ne altistuu jatkuville happohyökkäyksille ja bakteereille. Varsinkin monissa (eines)ruuissa on semmoset määrät sokeria, että ei sitä aina hoksaa edes ajatella, vaikka minäkin varsin hyvin tiedostan kaikki sokeriansat. Esimerkiksi meillä ei osteta kaupasta valmiita jugurtteja, mehuja eikä edes ketsuppia ollut ennen kuin isi varta vasten kyseli, että miksi meillä ei sitä ole (eikä uskonut, kun koitin valistaa häntä sen sisältämästä sokerimäärästä). Piilosokeria saa koko ajan joka puolelta, että taitaa olla ihan mahdottomuus elää täysin sitä ilman (ellei muuta erakoksi jonnekkin mökkiin asumaan). Mieluummin karkit ihan karkkina (itsellekkin!), kuin jatkuvasti sokeria.


Suomessa silti on asiat aika hyvin, kun meillä on niin hyvä hampaiden terveyshuolto, että mahdolliset reiätkin saa kyllä pysäytettyä alkuunsa. (Mistä puheen ollen, pitäisi varmaan itsekin käydä vaihteeksi taas tarkastuksessa, että mitenhän on niiden omien reikien laita...) Nimittäin ei ole sitten kovin mukavaa, kun vuosikausien sokeri- ja bakteerialtistusten jälkeen hampaat tippuu suusta, ja ei ole muuten mitään halpaa lystiä niiden korjaaminen...

4 kommenttia:

  1. Teilläpä on aikaisin eka hammashoito. Meillä se on 2vuotiaana vasta. Jännä kuinka tuo käytäntö vaihtelee näinkin lähekkäin olevilla paikkakunnilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho kylläpä vaan vaihtelee tuo käytäntö, niin ku alla sanotaan niin heilläkin on eri aikaan. Minä jo ehdin potemaan huono äiti -fiiliksiä, kun tuo venyi noin pitkälle - eli ilmeisesti oltiinkin varsin ajoissa! ;)

      Poista
  2. Tulipa hyvään saumaan tämä postaus! Täälläpäin on eka hammaslääkäri 1,5v ikäisenä ja sehän meni jo, enkä ole vieläkään muistanut varata aikaa, kiitos siis muistuttamisesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että muistui mieleen! Ilmeisesti hätää ei ole vaikka siihen 2-vuotiaaseen saakka odottelee, niin ku näyttää olevan käytäntö muualla. :)

      Poista

Ilahduta kommentillasi!