Instagram @sarkkuk

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Perhevalmennus Osa 3: Vauvan hoito ja imetys

Eilen oli toiseksi viimeisen perhevalmennuksen aika. Viimeinen on sitten vasta vauvan syntymän jälkeen elokuussa. Nytkö mun pitäis olla valmis vanhemmuuteen?

Ei sentään. Koko ajan on painotettu sitä, että tekemällä oppii ja vauva opettaa. Viime kerralla saatiin valmiiksi miettiä kysymyksiä, mitkä kullakin askarruttaa vauvan hoitoon liittyen. Näitä kysymyksiä käytiin nyt läpi. Moni asia oli sellainen, mitä itsekin on miettinyt. Mistä tietää, milloin vauva on sairas? Jos vauva vain itkee, mistä tietää, mikä sillä on hätänä? Kuinka usein vauvaa pitää imettää? Omat kysymykseni liittyivät nukkumiseen ja lemmikkeihin.

 Ai miten niin musta muka laihduttaa?? :D Rv. 32+2.

Vasta pari viikkoa sitten luin jostain olikohan eteläafrikkalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan paras paikka vauvalle nukkua olisi äitin/vanhempien vieressä. (En nyt löydä sitä uutista/tutkimusta mistään, oisin sen tähän kyllä linkannut). Mahdollisista kätkytkuolemista siinä todettiin, että sillä ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä, kunhan vanhemmat ei polta/ole juoneet alkoholia ja sängyssä ei ole mitään ylimääräisiä asioita (koristetyynyjä yms). No, ohjaaja tähän sanoi, että parasta tehdä niin kuin itsestä hyvältä tuntuu. Että jos äiti ei pysty nukkumaan vauva kainalossa, niin sitten on hyvä laittaa se omaan petiin/sänkyyn, ja vaikka olis toisessakin huoneessa, niin sen itkunkin kyllä kuulee ilman itkuhälyttimiä.

Sivulta ehkä jotain huomaa..

Tähän jatkoksi sitten ne lemmikit, eli miten estää se, ettei ne vahingoita vauvaa, tai sitten siellä pihalla naapurin ulkokissat tule vaunuihin. Viimeksi jo eräs doula sanoi, että kannattaa käydä vauvan tavarat läpi kissankarkotesuihkeella. Koiralle voi viiä vauvan kakkavaipan haisteltavaksi kotiin jo etukäteen :) Vaunuihin voi laittaa hyttysverkon ja sen itkuhälyttimen, että kuulee jos siellä vaunuissa on jotain ylimääräistä, kissa tai vaikkapa lintuja. Mutta ohjaajan mukaan koira ja kissa on kyllä tutustuneet uuteen perheenjäseneen jo siinä raskausaikana. Tämä aiheutti epäuskoisia katseita muidenkin kuin minun puolesta. Kyllähän tuo Leevi ahkerasti on tuon mahan/kyljen päällä loikoillut, mutta että se olis jo tutustunut vauvaan? :D Uskon, jos näen. Ite luin jostain, että pinnasänkyihin sais kans jotain verkkoja, ja sellasen meinaan kyllä hankkia. Mutta itteä vielä askarruttaa mahdollinen mustasukkasuus: Suuttuuko Leevi siitä, että mun toisessa kainalossa onkin sitten vauva, eikä hän mahdukaan yöllä enää mun päälle nukkumaan? Entä pelkääkö se vauvan ääniä ja piiloutuu loppuiäkseen kaappiin, alkaa merkkaileen paikkoja jne.? Näitähän ei tiedä, ennen kuin näkee. Ja oikeesti, nyt jos joku vielä sanoo jotain jostain taudeista - näistä itte oon kait eniten saanut kuulla - niin siihen voin vastata, että pitäis ottaa selvää asioista ennen kuin luulee, että ne lemmikit jotain tauteja levittelee. Varmasti joku ulkokissa/-koira saattaakin niin tehdä, jos sen eläimen terveydestä ei pidetä huolta. Mutta monissa nykyaikaisissa tutkimuksissa lemmikkien läsnäololla on todettu olevan pääasiassa positiivisia terveysvaikutuksia mm. allergioihin, astmaan ja muutenkin immuniteettiin liittyen.

 ...mutta kyllä siellä on oikeasti iso pötsi.

Myös joitakin ihan yleisiä hoitovinkkejä käytiin läpi, ja katsottiin imetysvideo. Se oli kuulemma joku uusi, joka meitä ennen oli näytetty vain yhdelle ryhmälle. Joku norjalaisversio ja melko fanaattisesti imetykseen suhtautuva. Siinä käytiin läpi miljoona erilaista imetysasentoa ja keinoa saada vauva imemään, mutta mistä sitten ryhmäkin kritisoi tuota, niin ei siinä sanallakaan otettu kantaa siihen, että mitä sitten, jos se imetys ei vaan jostain syystä onnistu. Ohjaaja sitten itse kertoi korvikkeista ja millasia kannattaa nykyään ostaa: muutama apteekista ostettava pitkälle jalostettu annospussi korvikemaitoa tai ihan veteen sekoitettavaa jauhetta. Isoja pakkauksia ei kuulemma kannata ennen synnytystä ostaa, jos niitä ei tarttekkaan. Sitten esiteltiin kaikenlaisia imetykseen liittyviä härpäkkeitä, tutteja ja tuttipulloja. Niitäkään ei ohjaajan mukaan kannata kovin paljon etukäteen hankkia. Minähän mietin sitä rintapumpun hankintaa jo aiemmin, vaan ei sitäkään kuulemma välttämättä tarvitse ostaa tai ainakaan etukäteen, jos ei sitten tarvikkaan. Tosin saatan minä sen nyt silti ostaa, jos jostain edullisesti löytyy, kyllä sen eteenpäin sitten saa myytyä ja enpä jaksais heti synnytyksen jälkeen vauvan kanssa lähteä niitä metsästämään pitkin kaupunkia.


Tässä osuudessa tuli varmaan eniten itselleni uutta tietoa, mutta ehkä vähän turhaakin. Jos miljardit naiset kymmenien tuhansien vuosien ajan on lastaan onnistuneet hoitamaan, ainakin siitä päätellen että ihmiset on yhä elossa oleva laji, niin ehkä siitä itsekin selviää. Puhumattakaan eläimistä, kuka niille opettaa, miten lastaan hoitaa ja imettää - ja silti ihmiset luulee olevansa älykkäämpiä. Väittäisin, että eiköhän sitä omilla vaistoillaan pitkälle pärjää.


Lopuksi saatiin mukaan hoitolaukku, ja muutama ihan tarpeellinen juttu siellä sisällä oli.


EDIT: Tämän voisin silti tänne linkata: Project Mama-blogin hauskasti esitetty Raskausviikot explained. Näinhän se menee, enemmän tai vähemmän :) 

2 kommenttia:

  1. Täällä pohjosempana tuon liberon laukun saa vasta synnäriltä kotiin lähtiessä mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oonkin tosiaan muutamasta blogista lukenu, että saavat laukun vasta synnärillä. Sitten taas vastaavasti jotkut on saattaneet saada enemmänkin tavaraa mukaansa tuolta valmennuksesta...

      Poista

Ilahduta kommentillasi!